top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCat Coach Julie

Aaaahhh, al dat haar!!! Kammen kammen kammen maar??

Bijgewerkt op: 7 jan. 2021


Nee. Al kan dat misschien op korte termijn wat soelaas brengen. Op lange termijn, geloof me, zal je een averechts effect krijgen. Als je kamt verwijder je immers niet alleen de losse haren van een kattenvacht, maar trek je ook de helemaal nog niet versleten, vastzittende haren mee uit. Gevolg: er zullen noodgedwongen snel nieuwe haren moeten groeien die van mindere kwaliteit zijn, die nog sneller zullen uitvallen, … Nog meer verharen dus en was dat niet net hetgeen je probeerde tegen te gaan? Juist :-).


De kattentong

Een gezonde kat kan haar vacht over het algemeen prima zelf verzorgen. Daarvoor heeft ze een fantastisch efficiënt gereedschap. Haar tong, voorzien van als schuurpapier aanvoelende papillen, is de perfecte kattenvachtborstel.


De kat spendeert, verspreid doorheen de dag, wel tot zo’n 3 uur aan het wassen van haar vacht. Zo worden de haren niet alleen schoon gehouden, maar ook gekamd en parasietjes worden (in bepaalde mate) verwijderd.


Heeft je kat geen mooie gladde, glanzende vacht? Dan zoek je best naar de oorzaak. Misschien is het een Pers, die door zijn afwijkende kaakstand erg moeilijk zijn eigen vacht kan onderhouden. Of een Britse korthaar die het door zijn bouw en heel dikke vacht moeilijker heeft. Of heeft je kat een handicap? Zoniet, dan is er mogelijks meer aan de hand en heeft je kat misschien overgewicht, stress, ergens pijn (heel veel oude katten hebben bv last van arthrose zonder dat we het merken) of andere problemen die je kan verhelpen… Vraag hiervoor zeker hulp bij je dierenarts.


De voorjaarsrui

Goed, we gingen het dus hebben over verharen. Het voorjaar is namelijk het moment van de rui. De vacht die een hele winter in rust is geweest, gaat nu wisselen naar een zomervacht. Op een viertal weken tijd voor een korthaar en zes tot acht weken tijd voor een (half)langhaar zal de onderwol gelost worden en vervangen worden door nieuwe wolharen. En dit kan aanleiding geven tot klitvorming.

Nu, zoals reeds gezegd, ga nu niet massaal beginnen kammen. Doe gewoon een regelmatige vachtcontrole, en dan heb ik het vooral over de (half)langharigen of katten die om een of andere reden moeite hebben met hun vachtverzorging. Daarmee bedoel ik voelen met je vingers doorheen de vacht op zoek naar onregelmatigheden. Voel zeker niet enkel bovenop de vacht, maar echt tot dicht tegen de huid, want het


is daar dat de klitten meestal ontstaan. Beginnende klitjes kan je gewoon met je vingers zachtjes uit elkaar trekken. Is het een iets steviger knoopje, gebruik dan een wijdgetande kam die je enkel met de bovenste tanden verticaal doorheen de knoop haalt. (Tip: een beetje maizena of geurloos talkpoeder erop strooien, kan helpen om de klit makkelijker los te krijgen.) En voor een nog hardnekkigere knoop kan je, indien je dat hebt, een kleine tondeuse gebruiken om hem eruit te scheren. Scharen zijn heel gevaarlijk. Voor je het weet knip je in de huid.


Heeft je kat gewoon last van veel loszittende haren die bovenop de pels liggen, gebruik dan een licht vochtig microvezeldoekje om je kat te ‘aaien’. Met zo’n doekje boots je gewoon de kattentong na. Ook met een klein slickerborsteltje kan je dit doen. Niet door er ruw mee te borstelen, maar door het borsteltje in korte halen over de vacht te laten ‘dansen’. Het doel is immers niet zoveel mogelijk haren uittrekken, maar enkel de loszittende haren verwijderen, remember :-)?


SOS

Niet voor iedereen is het echter zo simpel. Sommige vachten zijn na de winter echt volledig vervilt. Droge weersomstandigheden, zoals vorst, en het stoken van de verwarmingstoestellen zorgen voor een lage luchtvochtigheid. Dit leidt tot een statische

vacht. (En het vriest nog steeds af en toe ’s nachts, dus daar zijn we nog niet helemaal vanaf...) Dat in combinatie met de versleten staat van de wintervacht kan ervoor zorgen dat de vacht plots volledig in de klit gaat. Bij zo’n winterjas of zeg maar harnas geraak je er niet meer met bovenstaande tips. De kat zit letterlijk gevangen in haar eigen vacht die langs alle kanten pijnlijk tegen trekt. Dit moet verholpen worden. Dit kan enkel door de kat te scheren en daar begin je zonder ervaring beter niet aan. Zie foto: het vilten harnas dat ik bij een kat heb moeten losscheren.

Helaas zijn wegens de coronamaatregelen kattentrimsalons in België noodgedwongen gesloten, maar je kan eventueel eens horen of je dierenarts je deze keer uit de nood kan helpen. We weten immers niet hoe lang de maatregelen nog van kracht zullen blijven en je wil je kat niet nog maanden met pijn laten lopen, toch?


Succes en ik wens je kat alvast een luchtige lente met een pracht van een vacht !


Liefs,

Cat coach Julie


PS: Bedankt aan Jet Bijen-Veldhoen, Sylvie van Meowdeluxe en Wendy van Cats Only (met het prachtige, zeer toegankelijke en praktische boek 'Klitvrije kat, zo doe je dat!'. Een aanrader voor elke katteneigenaar!) voor het verrijken van mijn kennis over kattenvachten en hun verzorging!!

295 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page