top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCat Coach Julie

Het neusje van de kat

Speurneus

Bij speurneuzen denken we in eerste instantie aan honden. Die schieten met hun 300 miljoen geurreceptoren de hoofdvogel af. Maar wist je dat ook katten een heel scherpe neus hebben en geuren ruiken waar wij niet eens het bestaan van afweten? Om even de vergelijking te maken: wij hebben 5 miljoen geurreceptoren en een kat heeft er maar liefst 80 miljoen!


De reukzin van een kat is een van haar belangrijkste zintuigen, veel belangrijker dan bijvoorbeeld zicht. Wist je dat een kat zich zelfs voor voedsel meer laat leiden door de geur dan door de smaak? Zo is het voor het verbergen van medicatie in voedsel heel belangrijk dat het voedsel een sterke geur heeft die de geur van de medicatie verdoezelt.


Jong geleerd, oud gedaan

Kittens worden blind en doof geboren. Tijdens de eerste levensweken gaan ze vooral af op warmte, tast en geur. De geur speelt de eerste 2 weken een centrale rol voor de oriëntatie van een kitten. Binnen enkele minuten na de geboorte slaagt een pasgeboren kitten erin de tepel van een lacterende moeder te vinden en al heel snel ontwikkelt het een voorkeur voor een welbepaalde tepel.


Zesde zintuig

Behalve hun neus gebruiken katten ook hun mond om mee te ruiken. Katten bezitten namelijk een extra reukorgaan: het orgaan van Jacobson of het vomeronasaal orgaan. Dit bevindt zich tussen de mond- en neusholte en de ingang ervan zit vlak achter de bovenste snijtandjes.

Katten gebruiken dit door te ‘flehmen’: ze ruiken iets, likken aan hun neus en staren vervolgens bedenkelijk voor zich uit terwijl de bovenlip wat opgetrokken en de muil lichtjes geopend wordt. Het lijkt alsof je kat met een gekke grijns in trance zit, maar eigenlijk is ze allerlei informatie aan het verwerken. Ze neemt er namelijk chemische geuren mee op. Feromonen. Dit zijn heel unieke geurtjes die katten afzetten via klieren op kop, poten en rond de staart. Het zijn geurtjes die enkel katten onderling van elkaar kunnen ruiken en het is een bron van informatie over de kat in kwestie (geslacht, gezondheid, …).


Van onschatbare waarde

Geuren spelen dus ook een cruciale rol in de communicatie van de kat. Via geur kan ze op een veel verdere afstand in tijd communiceren met andere katten. Ze kan een boodschap overbrengen zonder de ander te moeten zien, want nog dagen later is ze duidelijk voor andere katten. Heel handig, ook voor zichzelf. Katten hangen hiermee immers ook ‘post-its’ uit voor zichzelf. Ze geven bijvoorbeeld kopjes tegen plaatsen waar ze het fijn vinden, ze krabben op plaatsen waar ze wat positieve of negatieve spanning voelen, …

Laat je kat dus maar lekker haar geurmemootjes ophangen, zo gun je haar de herkenbaarheid van haar omgeving die haar zoveel rust geeft. En happy cat, happy owner!

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page