top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCat Coach Julie

HAPPY NEW YEAR!! ... en daar komen de knallen ...

Bijgewerkt op: 31 dec. 2019

Het is bijna zover, morgen mogen we aftellen naar het nieuwe jaar! FEEST! En daar hoort vuurwerk bij... Heel mooi voor ons, maar onze dieren die begrijpen daar niets van en vinden die knallen en flitsen vaak heel eng.


Sinds dit jaar heerst er in Vlaanderen een totaalverbod op vuurwerk. Het gemeentebestuur kan wel vuurwerk toestaan op bepaalde plaatsen en momenten. Ga het even na bij je gemeente.


Hoe kunnen we nu proberen het voor onze katten zo stressloos mogelijk te laten verlopen?

Lees de 6 tips hieronder!


De feestdagen houden sowieso al heel wat veranderingen en drukte én dus stress voor je kat in. Doe aan STRESSREDUCTIE door extra bronnen bij te zetten in huis. Daar horen zeker schuil- en krabplaatsen en speelmogelijkheden bij.

Vuurwerk dat is natuurlijk nog een extra speciaal (lees: voor veel dieren een angstaanjagend) gebeuren. Veel katten willen zich dan verschuilen. Laat je kat kiezen waar ze dat wil doen op het moment van de knallen. Zorg dus dat ze ten allen tijde toegang heeft tot haar schuilplaatsen. Tip: een kartonnen doos met aan twee (niet-tegenoverliggende) zijden een gat in waar de kat door kan, kan voor een kat al een heel leuke schuilplaats zijn.

Eens ze verborgen zit, dan laat je haar daar met rust. Komt je kat eerder naar jou toe, dan mag je haar best geruststellen.

Belangrijk: blijf ook vooral zélf rustig. Sit back and relax :-)

En ook heel belangrijk: straf je kat nooit omdat ze bang is! Hiermee bezorg je het arme diertje enkel nog meer stress en angst.


SSSSTTT!! Houd je kat binnen op oudejaarsdag. De knallen starten misschien al vroeger dan verwacht ... En houd ramen en deuren gesloten, doe gordijnen dicht of rolluiken naar beneden, zet een zacht muziekje of de televisie op. Probeer je kat op deze manieren zoveel mogelijk af te schermen van het geluid en de lichtflitsen van het vuurwerk.


Geef je kat GEWELDIGE BEZIGHEDEN zoals een extra lekkere snack, een speeltje met geurverrijking (valeriaan bijvoorbeeld werkt rustgevend), voorzie extra voederpuzzels, speel met een hengel, ... Bij een dier dat echt gestrest en angstig is, zal dit waarschijnlijk niet helpen. Die zal zich liever ergens gaan verstoppen. Zoals eerder gezegd, laat ze dat dan ook zeker doen.


SAFETY FIRST. Neem geen risico's en controleer (indien je kat gechipt is) of haar chipgegevens in de databank up to date zijn.


#TIP5

HULPMIDDELEN zoals feromonen (Feliway) of stressreducerende supplementen (vb Zylkène) kunnen een ondersteuning bieden. Is je kat écht panisch van vuurwerk dan kan er eventueel in overleg met je dierenarts angstremmende medicatie gegeven worden.

Niet bijvoorbeeld Acepromazine. Dit werkt versuffend, maar niet angstremmend. Je dier lijkt dan misschien rustiger (omdat het niks meer kan doen), maar inwendig is de angst nog erger.


#TIP6

Een goed begin is het halve werk. Merk je dat je kat toch heel bang is geweest tijdens het vuurwerk, begin dan volgend jaar op tijd met de VOORBEREIDINGEN. Laat het een eerste goede voornemen zijn voor 2020 ;-). Vraag hiervoor gerust ook advies aan je dierenarts of een gedragsdeskundige.Gelukkig nieuwjaar allemaal,

op een gelukkig, gezond en rustig 2020 :-) ... voor jullie en jullie diertjes!!


Liefs,

Cat Coach Julie


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page