Kneedbare kittens.
De eerste 4 levensmaanden, de socialisatieperiode, leggen de basis voor de toekomst. Socialisatie is het proces waarbij een jong dier soortgenoten en andere diersoorten (waaronder de mens š) met wie het samenleeft leert (her)kennen en ermee omgaan op een sociaal gepaste manier, met alle prikkels en ervaringen die daar bij horen.
Dit gebeurt allemaal in de zogenaamde gevoelige periode, waarin de hersenen heel ākneedbaarā zijn. Bij kittens kunnen we die onderverdelen in een vroege (2 tot 8 weken leeftijd) en een late periode (9 tot 16 weken leeftijd). Twee belangrijke fases waarin kittens leren wat ānormaalā is en wat ze dus ook later als ānormaalā zullen beschouwen. Dan zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen vergroot hun aanpassingsvermogen en maakt ze stressbestendiger. Het is de sleutel tot een succesvol en gelukkig kattenleven š!
Aangename kennismaking!
Uiteraard bepalen onder andere genen, aangeboren instincten en karakter voor een groot deel het gedrag van een kat. Maar in de socialisatie, lieve mensen, spelen wij wel een cruciale rol!
Kittens moeten allereerst gesocialiseerd worden aan hun eigen soortgenoten. Meestal zorgen de nestgenoten en de moeder hier voor een heel deel voor. Maar denk eens aan weeskittensā¦ Voor hen (maar eigenlijk voor alle kittens) is contact met andere sociale volwassen katten aangewezen. Kittens moeten leren wat gepast kattengedrag is. Wat is de grens tussen spel en agressie, hoe zeg ik goeiendag aan een andere kat, hoe maak ik op een gepaste manier duidelijk dat ik iets niet zo fijn vindt, ā¦? Hiervoor hebben ze een voorbeeld nodig. En hoe hard wij ook ons best zouden doen, een kat en kattentaal nabootsen, dat zullen wij nooit helemaal kunnen š. Daarom is het zo belangrijk om ze lang genoeg in het nest te laten. Liefst tot 12 weken leeftijd, want er valt zoveel te leren!
Ten tweede is het aan ons ze te socialiseren aan mensen. En liefst verschillende āsoortenā: kinderen, mannen en vrouwen, mensen met een bril, .... Dit door ze dagelijks zachtjes te manipuleren en geleidelijk menselijke handelingen (vb. kammen, transport in de kattenmand, medische verzorging, ....) en onze huiselijke omgeving (vb. geluiden, materialen, andere huisdieren, ...) te introduceren.
Socialisatie ligt voor een deel in handen van de fokker, maar ook na de (liefst 12) weken in het nest, moet dit verdergezet worden. Het is niet de bedoeling de kittens te overstelpen met toeters en bellen, wel ze leuke, positieve ervaringen te laten opdoen op hun eigen tempo.
Leer kitttens dus vanaf de eerste levensweken op een leuke manier hoe de wereld eruit ziet. Zo zullen ze uitgroeien tot katten met veel minder stress en gedragsproblemen , en zal de band met jou als eigenaar alleen maar versterken!
Comments